A megfelelő boros kehely kiválasztása
Minden nemzetnek megvannak a saját fogyasztói szokásai, gasztronómiai különlegességei. Mi, magyarok híresek vagyunk a vendégszeretetünkről, különleges fűszeres ételeinkről és kitűnő borainkról. Minden ételhez megvan, hogy milyen bort érdemes fogyasztani. Ugyanígy azt is tudjuk, hogy milyen borhoz milyen boros kehely illik, amely kiemeli az adott bor jellegzetességeit. Persze ezt a mindennapok során nyílván nem tartjuk be. De egy-egy különleges ünnepi alkalomkor érdemes a megfelelő kehelyben felszolgálni a bort, hogy igazán odaadó házigazdának tűnjünk.
Minden bor más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért kell mindegyik típushoz más kelyhet használni. Van, amelyiknek a színét kell kiemelni, van amelyiknek az illatát és így tovább. Ilyenkor számít a boros kehely mérete, az alakja és hogy tartalmaz-e valamilyen mintázatot vagy sem. Az erősebb, testesebb vörösborokat nagyobb kelyhekben szolgálják fel, mint a lágyabb fehérborokat. Sokszor szeretnénk gyönyörködni a bor különleges színében, ebben az esetben szerencsésebb, ha a boros kehely nem tartalmaz semmilyen mintázatot. Máskor viszont különlegessé teheti a kelyhet egy szép díszítés vagy egy embléma.